Manja slova Veća slova RSS

Pitajte zastupnika

>

Aktivnosti Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Datum objave: 05.05.2022 11:52 | Autor: Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

Ispis Štampaj stranicu


Dana 5. maja 2022. godine, u hotelu „Voco“ u Podgorici, održava se trening na temu „Efikasna istraga u predmetima torture i kršenja ljudskih prava“, u organizaciji NVO „Građanska alijansa“, a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju („The Balkan Trust for Democracy“) i ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, g-đa Valentina Pavličić, uzela je učešće na navedenom treningu i održala predavanje na sljedeće teme: „Prava i obaveze lica lišenih slobode i zašto su ranjiva kategorija“ i „Značenje i praktična primjena standarda i zahtjeva koji proizilaze iz članova 3, 5, 6 i 13 Konvencije“.

Zastupnica je istakla da je osnovna svrha djelotvorne istrage obezbjeđivanje efikasne primjene relevantnih domaćih zakona, koji jemče pravo na život i zabranjuju mučenje, nečovječno ili ponižavajuće postupanje i kažnjavanje. Nadalje, naglasila je da članovi 2 i 3 Konvencije iziskuju preduzimanje svih razumnih mjera da bi se osiguralo vođenje djelotvorne i nezavisne istrage, koja mora dovesti do identifikovanja i kažnjavanja odgovornih lica.

U slučaju postojanja bilo kakvih nedostataka u istrazi, koji ugrožavaju utvrđivanje okolnosti predmeta ili identifikovanje odgovornih lica, izvešće se zaključak da ista ne ispunjava standarde djelotvornosti.

Gore navedeni trening prvi je u nizu treninga za tužioce, predviđenih u okviru projekta koji sprovodi NVO „Građanska alijansa“, sa jasno definisanim ciljem podizanja svijesti i edukacije tužilaca o relevantnim evropskim i konvencijskim standardima u pogledu člana 3 Konvencije (zabrana mučenja). Treningu su, osim tužilaca, prisustvovali i predstavnici Advokatske komore Crne Gore. Ukupno je bilo 23 polaznika treninga.