Manja slova Veća slova RSS

Pitajte zastupnika

>

Aktivnosti Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Datum objave: 20.04.2022 12:54 | Autor: Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

Ispis Štampaj stranicu


Dana 20. aprila 2022. godine, u hotelu „Bianca“ u Kolašinu, održava se trening za sudije na temu „Efikasni sudski postupci u predmetima torture i kršenja ljudskih prava“, u organizaciji NVO „Građanska alijansa“, a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju („The Balkan Trust for Democracy“) i ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, g-đa Valentina Pavličić, uzela je učešće na navedenom treningu i održala predavanje na sljedeće teme: „Primjena člana 3 Konvencije o ljudskim pravima (zabrana torture) u slučajevima prekomjerne upotrebe sile policije“ i „Razmjena najboljih praksi u najvažnijim predmetima iz sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava“.

Zastupnica je istakla da je dužnost pravosudnih organa efikasno sprovođenje pravde i proaktivni pristup, tačnije preduzimanje svih neophodnih mjera u slučajevima mučenja i svakog vida zlostavljanja. Državne vlasti će na taj način poslati jasnu poruku, da za mučenje i ostale oblike zlostavljanja mora postojati “nulta tolerancija“.

Gore navedeni trening treći je u nizu treninga za sudije, predviđenih u okviru projekta koji sprovodi NVO „Građanska alijansa“, sa jasno definisanim ciljem podizanja svijesti i edukacije nosilaca pravosudne funkcije o relevantnim evropskim i konvencijskim standardima u pogledu člana 3 Konvencije (zabrana mučenja) i isti predstavlja jedan od segmenata u postupku izvršenja presude Baranin i Vukčević protiv Crne Gore.

Naime, edukacija nosilaca pravosudne funkcije smatra se prioritetom, s obzirom na to da sudije moraju da budu upoznate sa relevantnom jurisprudencijom i standardima Evropskog suda za ljudska prava. Navedeni trening pohađalo je ukupno 18 sudija.

Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava