Manja slova Veća slova RSS

Pitajte zastupnika

>

Pravosudni forum AIRE centra na temu „Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan“

Pravosudni forum AIRE centra na temu „Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan“
Datum objave: 01.04.2022 12:40 | Autor: Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

Ispis Štampaj stranicu


Dana 1. i 2. aprila 2022. godine u hotelu „Splendid“ u Bečićima, održava se prvi Pravosudni Forum na temu „Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan“ u organizaciji AIRE centra iz Londona, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Na navedenom Forumu će učestvovati predsjednik i potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava, komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava, bivše i sadašnje sudije Evropskog suda za ljudska prava, te eminentni predstavnici pravosuđa iz cijelog regiona, uključujući predsjednike i sudije vrhovnih i ustavnih sudova, ombudsmane, predstavnike centara za obuku u pravosuđu, akademike i predstavnike NVO sektora.

Neke od tema o kojima će se diskutovati na navedenom Forumu su rodno zasnovano nasilje i nasilje u porodici, relevantna praksa Evropskog suda za ljudska prava u pogledu člana 8 i člana 14 Konvencije koji su primjenjivi u slučajevima rodnog nasilja, te ključni izazovi u domaćoj praksi u vezi sa navedenim temama.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, g-đa Valentina Pavličić, uzela je aktivno učešće na navedenom Forumu, pri čemu je posebno istakla značaj jačanja jednakosti polova u svim oblastima društva u našoj državi i istovremeno se osvrnula na noviju praksu Evropskog suda za ljudska prava po ovom pitanju.