Manja slova Veća slova RSS

Pitajte zastupnika

>

Aktivnosti Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Datum objave: 21.01.2022 12:00 | Autor: Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

Ispis Štampaj stranicu


Dana 21. januara 2022. godine u hotelu „Avala“ u Budvi, održava se trening za policijske službenike na temu „Profesionalno postupanje u cilju suzbijanja torture i nehumanog postupanja i kažnjavanja pritvorenih i osuđenih lica i migranata“, u organizaciji Građanske Alijanse, a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i ambasade Norveške u Beogradu.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Valentina Pavličić, uzela je ušće na navedenom treningu i održala predavanje na temu jačanja kapaciteta policije u zaštiti ljudskih prava pritvorenih lica, zatvorenika i migranata, sa osvrtom na relevantnu praksu Evropskog suda za ljudska prava.

Pored navedene teme, na treningu se raspravljalo o temama poput ranog otkrivanja prekomjerne upotrebe sile, metodama dokumentovanja i tretmanu slučajeva, te o značaju (dis)solidarnosti policijskih službenika u otkrivanju prekomjerne upotrebe sile i kršenja ljudskih prava i prijavljivanja slučajeva i postizanja pravde.

Trening je sproveden u cilju podizanja svijesti i edukacije policijskih službenika o relevantnim evropskim i konvencijskim standardima u pogledu člana 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (zabrana mučenja) i isti predstavlja jedan od segmenata u postupku izvršenja presude Baranin i Vukčević protiv Crne Gore.

Navedeni trening prvi je u nizu treninga predviđenih u okviru projekta usmjerenog na profesionalizaciju policije u cilju suzbijanja torture i nehumanog postupanja i kažnjavanja pritvorenih i osuđenih lica i migranata, koji će se sprovesti za policijske službenike iz svih regija Crne Gore (južna, centralna i sjeverna regija). Polaznici navedenog treninga bili su policijski službenici iz Centara Bezbjednosti južne regije - Bar, Herceg Novi i Budva (ukupno 20 polaznika).

Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava