Manja slova Veća slova RSS

Pitajte zastupnika

>

Aktivnosti Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Aktivnosti Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu
Datum objave: 21.12.2021 10:42 | Autor: Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

Ispis Štampaj stranicu


Dana 20. i 21. decembra 2021. godine u hotelu Avala u Budvi održava se seminar pod nazivom „Različiti aspekti prava na privatni život“, u okviru programa obuke za savjetnike u sudovima i državnom tužilaštvu, u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, a uz podršku AIRE centra u Londonu i Britanske ambasade u Podgorici.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, g-đa Valentina Pavličić, uzela je učešće na seminaru, i održala predavanje na temu zdravlja i privatnog života, kao aspekta prava na poštovanje privatnog i porodičnog života iz člana 8 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, sa posebnim osvrtom na restriktivne mjere i na temu ograničenja privatnosti i prava na privatni život u redovnim i vanrednim okolnostima.

Akcenat je stavljen, osim na navedene teme, i na zakonodavni okvir zaštite prava na privatni život u Crnoj Gori i obaveze države u tom smislu, te na različite aspekte prava na privatni život, poput rodnog i etničkog identiteta, seksualne orijentacije, prikupljanje ličnih podataka, itd. Učesnici seminara bili su savjetnici iz osnovnih sudova, suda za prekršaje u Budvi i osnovnih državnih tužilaštava Crne Gore.

Pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života iz člana 8 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda posebno je kompleksno za tumačenje i primjenu, te je Zastupnica navedenom akivnošću dala doprinos u cilju lakšeg razumijevanja navedenog prava i implementacije istog.

Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava